Εξάντληση του εγώ*..

20161124_183007 Ο Daniel Kahneman στο βιβλίο «Σκέψη, αργή και γρήγορη» αναφέρεται στην «εξάντληση του εγώ».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε μελέτες επιστημονικής ομάδας (ομάδα Baumeister) τα ευρήματα των οποίων καταλήγουν επανειλημμένως στο εξής:

«η προσπάθεια θέλησης ή αυτοελέγχου είναι κουραστική, αν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας για να κάνετε κάτι, θα είστε λιγότερο πρόθυμοι ή λιγότερο ικανοί να ασκήσετε αυτοέλεγχο μόλις εμφανιστεί η επόμενη πρόκληση».

Με τον όρο «εξάντληση του εγώ» μπορούμε να εξηγήσουμε εύκολα γιατί κάποιος εν τέλει μπορεί να παρεκτραπεί από μια δίαιτα αδυνατίσματος. Όταν επιβάλλεις σε κάποιον να έχει αυτοέλεγχο, αυτό δημιουργεί υψηλές σε ενεργειακό κόστος λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι, αυτή η «εξάντληση του εγώ» από την υπερέκθεση σε λιπαρά ή με πολύ ζάχαρη εδέσματα θα προκαλέσει από τη μεριά της απώλεια ή έστω μείωση κινήτρων για συνέχιση μιας προσπάθειας αδυνατίσματος.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην υπάρχουν σοκολάτες, μπισκότα και λοιπά εύγευστα σνακ στην περιοχή δράσης του διαιτόμενου, εφόσον κάνει προσπάθεια αδυνατίσματος.

 

Υπάρχουν βέβαια και άλλες διαστάσεις στο ζήτημα «εξάντληση του εγώ». Άτομα που κάνουν εργασία, η οποία απαιτεί υψηλό δείκτη συγκέντρωσης καλό είναι να μην μένουν πολλές ώρες νηστικοί. Ο Daniel Kahneman περιγράφει ότι η «εξάντληση του εγώ» μπορεί να καθορίσει λανθασμένα την κρίση μας και την απόφαση μας, ακόμα και για σημαντικά ζητήματα. Αναφέρεται σε πείραμα που έγινε σε νηστικούς και κουρασμένους δικαστές, οι οποίοι στρέφονταν στην ευκολότερη, βολικότερη προεπιλεγμένη απόφαση (πχ άρνηση αποφυλάκισης). Η κούραση και η πείνα (πόσω μάλλον όταν συνυπάρχουν) μπορεί λοιπόν να επηρεάσουν και τη ζωή των άλλων κάποιες φορές (..έι αυτό το μήνυμα αφορά και τους ..εργοδότες, όπως και την πολιτική ελίτ..).

 

ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ:

Γι’ αυτό, λοιπόν για να υφίστανται τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας και ικανότητας αυτοελέγχου, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα «εξάντλησης του εγώ»:

1ον είναι προτιμότερα τα μικρά και συχνά γεύματα,

2ον είναι σημαντικό ο έλεγχος ερεθισμάτων και η συνδρομή των γύρω μας (..δε χρειάζεται να τρώτε πίτες με σουβλάκι, πίτσες κάθε μέρα δίπλα σε έναν διαιτόμενο, ούτε την καλύτερη σοκολατόπιτα).

 

*Βιβλίο: «Σκέψη, αργή και γρήγορη»

Συγγραφέας: Daniel Kahneman

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας κάνει ένα ταξίδι στον ανθρώπινο νου και εξηγεί ότι υπάρχουν 2 συστήματα που καθοδηγούν τον τρόπο σκέψης μας (το γρήγορο, διαισθητικό Σύστημα 1 και το αργό και έλλογο Σύστημα 2), αποκαλύπτοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες, αλλά και τα ελαττώματα μας..

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.