Δε μου λες.. Εσείς.. εδώ φτιάχνετε ένα που είναι, έτσι όλο σαντιγύ..

Πρόκειται για την πασίγνωστη σκηνή με το προφιτερόλ! Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο»(1963). Μάλιστα στο τέλος της στιχομυθίας, όπου προσπαθούσε ο Κωνσταντίνου να περιγράψει το γλυκό που ζητά, λέει πέραν των άλλων: «δε θέλω να το μάθω..να το φάω θέλω..»

Δείτε τη σκηνή με τον Κωνσταντίνου, μαζί με τις συμβουλές στο παρακάτω λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=mZ58MMWbcyc

Να ποια είναι η επιθυμία μας πολλές φορές. Θέλουμε ένα γλυκό που μπορεί να μην ξέρουμε να το προφέρουμε, το έχουμε όμως ήδη περιγράψει στο μυαλό μας. Αυτό λοιπόν είναι η επιθυμία μας, η λαχτάρα!

Λοιπόν για να μπαίνουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους:

«δεν είμαστε εξαρτημένοι από τα γλυκά,

επιθυμούμε και λαχταρούμε γλυκά».

Δεν υπάρχουν επιστημονικές αξιώσεις που να δείχνουν ότι εξαρτιόμαστε από τα γλυκά. Απλά, επειδή είναι έντονη και επαναλαμβανόμενη η επιθυμία μας παρεξηγούμε τα αισθήματά μας.

 

Πείνα: η ΑΝΑΓΚΗ για τρόφιμα

Πείνα είναι μια οδυνηρή αίσθηση ή κατάσταση αδυναμίας που προκαλείται από την ανάγκη για τρόφιμα. Τότε, από την πολύωρη απουσία τροφίμων μπορεί να νιώθετε πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, το στομάχι να γρυλλίζει κα. Τότε οποιαδήποτε τροφή καταναλώσετε τα «σήματα» της πείνας εκδιώχνονται..

Όρεξη: ενδιαφέρον για φαγητό

Δεν είναι το ίδιο πράγμα με την πείνα. Λέμε «το παιδί μου έχει όρεξη» ή «του έχει ανοίξει η όρεξη..».  Η όρεξη ξεπερνά την πείνα πολλές φορές, άλλοι όταν στρεσάρονται δεν τρώνε τίποτε, άλλοι τρώνε αδιάκοπα!

jouissance_media-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Λιγούρες-Πόθος»: επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα

Πηγαίνετε σε ένα λεξικό και δείτε τη σημασιολογία του «πόθου». Πόθος δεν είναι αναγκαιότητα, είναι κάτι που επιθυμείται έντονα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ανυπομονησία. Προκαλείται από έντονα συναισθήματα (άγχος, θλίψη κα), προσκόλληση ή εγγύτητα  στο εκάστοτε φαγητό-πόθο.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απολαμβάνετε το φαγητό, να παίρνετε την ικανοποίηση του. Ικανοποιήστε τους πόθους και τις λιγούρες σας με ελεγχόμενο τρόπο. Εδώ θα μπορούσε να παραφραστεί το θεώρημα Pareto που λέει ότι το 20% των πραγμάτων που γίνονται γύρω μας έχει σημασία. Εφόσον έχει σημασία για εσάς η κάλυψη των επαναλαμβανόμενων επιθυμιών σας, μην τις αφήσετε να καταλάβουν πάνω από το 20% των προσλαμβανόμενων τροφίμων σας, με την προϋπόθεση ότι το άλλο 80% είναι υγιεινό (φρούτα, λαχανικά, χαμηλά λιπαρά, όχι τηγανητά, όχι junk food κα).

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 
+30 2710232364  
e-mail: bertzeletos@gmail.com

e-mail: info@bertzeletos.gr

site:    www.bertzeletos.gr

 

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.