ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Τα όσπρια δεν περιέχουν λιπαρά και απλά σάκχαρα.

Τα όσπρια περιέχουν:

Πρωτεΐνη,

Αποτελούν την κατεξοχήν φυτική τροφή που είναι πηγή πρωτεΐνης (περιέχουν 20-25% πρωτεΐνη), η οποία γίνεται ακόμα υψηλότερης βιολογικής αξίας εφόσον συνδυαστεί με άλλα λαχανικά, αμυλώδη λαχανικά, ξ. καρπούς.

-Φυτικές ίνες,

κυρίως διαλυτές αλλά και αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες βοηθούν στην αποβολή του λίπους προστατεύοντας από τη δημιουργία καρκίνου του εντέρου. Κατανάλωση πάνω από 25γρ φυτικών ινών την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση της χοληστερόλης.

-Ασβέστιο,

ρεβίθια, φακές και φασόλια αποτελούν πολύτιμη πηγή ασβεστίου,

-Σίδηρο,

πρωτευόντως οι φακές, δευτερευόντως τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, που γίνονται καλύτερα διαθέσιμες με καρότο, με πηγές βιταμίνης C (πορτοκάλι, λεμόνι).

-Σύνθετους υδατάνθρακες,

έχουν  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό οι υδατάνθρακες των οσπρίων), έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Κάντε συνδυασμούς:

Παίξτε με φαντασία, γίνεται δημιουργικοί. Γενικά, συνδυάστε τα όσπρια με ξηρούς καρπούς, με λαχανικά, με δημητριακά, για να έχετε ένα πλήρες γεύμα.

 

Φακόρυζο-ρεβυθόρυζο: αποτελούν φαγητά που περιέχουν πληρότητα σε πρωτεΐνη, χωρίς να ζηλεύουν το κρέας, το ψάρι. Πρόκειται για πιάτα δημοφιλή στους χορτοφάγους και τους νηστεύοντες, προσφέροντας ένα πολύ καλό προφίλ αμινοξέων (πρωτεΐνης).

 

Πείτε ναι στα ελληνικά όσπρια:

Στηρίξτε την οικονομία και την τσέπη σας: προτιμήστε τα πολύ καλά ελληνικά όσπρια, βοηθάτε την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον. Βοηθάτε όμως και την τσέπη σας, καθώς αποτελούν οικονομικά πιάτα που υποστηρίζουν επάξια τις καθημερινές σας ανάγκες.

2 φορές όσπρια την εβδομάδα ή 1-2 μερίδες(1 φλυτζ περίπου)  την ημέρα λοιπόν, από εδώ και στο εξής!

 

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.