Πολλές φορές έχει τύχει να βλέπω κάποιον τελικό στο στίβο και να αναγράφεται DNS δίπλα στο όνομα του αθλητή. Αυτό σημαίνει DId Not Start. Σε μια διαιτητική παρέμβαση αδυνατίσματος το DNS συμβαίνει συχνά. Αν συμβεί στην αρχή, σημαίνει μάλλον ότι τα κίνητρα του υποψήφιου διαιτόμενου δεν ήταν τόσο δυνατά για να αρχίσει (διαιτολόγος Τρίπολη)
Αν συμβεί μετά από εβδομάδες, πιθανότατα σημαίνει ότι κάτι “δυνατότερο” δεν άφησε να γίνει σε μεγάλο ποσοστό η προτεινόμενη διατροφική σύσταση. Αυτό το “δυνατότερο” μπορεί να είναι διακοπές, ταξίδι, αρρώστια, “βαρέθηκα”..
Οκ μέσα στη ζωή είναι να έχουμε “δυνατότερες” εμπειρίες, καταστάσεις, πολλές φορές και μη αναμενόμενα. Μέσα στη ζωή είναι κάτι που ήταν “δυνατό” αρχικά, να πάψει να είναι “δυνατό” αργότερα..
Επειδή μια προσπάθεια αδυνατίσματος εμπεριέχει την αλλαγή, μια αλλαγή που δεν χρειάζεται μόνο τα εξωτερικά κίνητρα τύπου “μαστίγιο-καρότο”, αλλά χρειάζεται και τα εσωτερικά κίνητρα (θέληση, πίστη, βούληση κα) πρέπει να μείνουμε “ανοικτοί” σε αυτήν.
Χρειάζεται “άνοιγμα” και όχι “κλείσιμο”. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλές μέρες μπροστά για βελτίωση !
Η ζωή δεν είναι τελικός, ούτε και η δίαιτα. Υπάρχει πάντα η επόμενη ημέρα !
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MEd
Επιστημονικός Συνεργάτης ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης
Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
site: www.dbertzeletos.gr