ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (διαιτολόγος Τρίπολη)
Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση στην προσπάθεια διερεύνησης του τρόπου δράσης του covid-19.
Πολύ πρόσφατη μελέτη (Γαλλία) σε δείγματα αίματος, σε ιστούς, σε γενετικά δείγματα από 50 πάσχοντες κατέδειξε ότι όσοι είχαν βαριά συμπτώματα παρουσίαζαν συνδυασμό υπερβολικής φλεγμονής και ανεπαρκούς ανταπόκρισης ιντερφερόνης (ουσία σημαντικότατη για την άμυνα του οργανισμού).
Άλλωστε από πολύ νωρίς ο ΠΟΥ υπερθεμάτισε για τη σχέση covid-19 και ΜΜΑ (ΜΜΑ: Μη Μεταδοτικες Ασθένειες, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παχυσαρκία).
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από όσους καταλήγουν από covid-19 (ο οποίος προκαλεί οξεία φλεγμονή) έπασχαν από ΜΜΑ (οι οποίες σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή).
Έχουμε λοιπόν τη φλεγμονή ως κοινό στοιχείο μεταξύ ΜΜΑ και covid-19.
Απο την άλλη γνωρίζουμε ότι τρόφιμα της Μεσογ. Διατροφής περιέχουν ουσίες όπως τα πολικα λιποειδή (τα βρίσκουμε στο παρθ. ελαιόλαδο, στα ψάρια) που δρουν ανασταλτικά στη φλεγμονη (αναστέλλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων).
Επιπλέον, χρόνια τώρα γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση και την αναστολή της φλεγμονής. Όπως όμως γνωρίζουμε ότι πολύ μεγάλα ποσοστά Ελλήνων (περίπου 1 στους 2) παρουσιάζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, καθιστώντας απαραίτητη τη συμπλήρωσή της ώστε να βοηθηθούμε ανοσοποιητικά.
Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε τη σημασία της βιταμίνης C για την αντιμετώπιση της φλεγμονής (δρα αντιισταμινικά), αλλά και την ενίσχυση του στρατού άμυνας του οργανισμού (παραγωγή λεμφοκυττάρων).
Ακόμα και το μικροβιωμα του ανθρώπου όταν είναι υγιές συμβάλλει στη συνολική αντιφλεγμονώδη ικανότητα του ανθρώπου. Μια ικανότητα στην οποία συμβάλλει η ποιότητα της Μεσογ. Διατροφής (φρούτα, λαχανικά, ψάρια).
Επίσης, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ρύθμιση βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όσον αφορά την ανοσοποιητική λειτουργία των ανθρώπων. Ακόμα και υπέρβαροι, παχύσαρκοι που χάνουν κιλά, αποκτούν με το χρόνο τη χαμένη ανοσοποιητική τους ικανότητα και πάλι.
Τροποποιήσιμος παράγοντας ενίσχυσης της άμυνας μας γνωρίζουμε ότι είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αντιμετώπιση του τοξικού στρες.
Οπότε προφανέστατα και έναντι του covid-19 ο υγιεινός τρόπος ζωής και η Μεσογ. Διατροφή είναι μια χαρά γνωστά όπλα.
Ας τα εκμεταλλευτούμε.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.