“ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ*” (ego depletion)

ο Κάνεμαν στο βιβλίο του “Αργή και Γρήγορη Σκέψη” πολύ έγκαιρα μίλησε για την “εξάντληση του εγώ”.
Όταν ένα άτομο πάσχει από έντονη ή / και εκτεταμένη φθορά της ψυχικής ενέργειας, χάνει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης σε μια συγκεκριμένη και συνήθως προσωρινή περίοδο.
Με τον όρο “εξάντληση του εγώ” μπορεί να εξηγηθεί εύκολα γιατί κάποιος εν τέλει μπορεί να παρεκτραπεί από μια δίαιτα αδυνατίσματος. Όταν επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας ή ακόμα και ένας άνθρωπός στον ίδιο του τον εαυτό να έχει αυτοέλεγχο, αυτό δημιουργεί υψηλές σε ενεργειακό κόστος λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι, αυτή η “εξάντληση του εγώ’ από την υπερέκθεση σε λιπαρά ή με πολύ ζάχαρη εδέσματα θα προκαλέσει από τη μεριά της, απώλεια ή έστω μείωση κινήτρων για συνέχιση μιας προσπάθειας αδυνατίσματος.
Και τι κάνουμε για να μην έρθει γρήγορα η “διαιτητική εξάντληση του εγώ” ειδικά τώρα στις παρατεταμένες γιορτές που έρχονται:
-τελετουργικό του εδέσματος, όσο το δυνατόν δώσε ώρα, πλαισιο στην κατανάλωση του εδέσματος,
-κοιμήσου-ξεκουράσου καλά, ένας κουρασμένος εξαντλημένος εγκέφαλος κάνει πιο εύκολα λάθη,
-ενυδατώσου, κάνει καλό και ευνοεί καλή εγκεφαλική λειτουργία, άρα καλύτερες αποφάσεις,
-στο μέτρο του δυνατού ρύθμισε το περιβάλλον, απέφυγε οπτική επαφή με εδέσματα, το βλέπε το γλυκό θα σε κουράσει-εξαντλήσει πιο γρήγορα,
-το βασικότερο: ΕΠΙΓΝΩΣΗ, μην περιμένεις τελειότητες και καλές αποδόσεις, αποδέξου τις “αδυναμίες” σου για κάποιο διάστημα. Η δεξιότητα “πέφτω και ξανασηκώνομαι” είναι πιο απαραίτητη από την ευλαβική τήρηση ενός προγράμματος αδυνατίσματος μέσα σε παρατεταμένη περίοδο εορτών.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.