διαιτολόγος Τρίπολη
Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μετά από ένα γεύμα με αρνίσια παϊδάκια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
-η γενική διατροφή,
-ο μεταβολισμός,
-η φυσική δραστηριότητα και
-η υγεία του ήπατος.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ LDL:
Σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH) και την American Heart Association (AHA), η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα της LDL σε σύγκριση με τα κορεσμένα και trans λιπαρά.
Ωστόσο, σε άτομα με προδιάθεση ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η παροδική αύξηση της LDL μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά είναι αναμενόμενη, αν και η μακροπρόθεσμη επίδραση εξαρτάται από τις συνολικές διατροφικές συνήθειες.
ΜΕΤΑΓΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:
Μελέτες δείχνουν ότι μετά από ένα γεύμα υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, υπάρχει παροδική αύξηση των λιπιδίων στο αίμα (postprandial lipemia), η οποία κορυφώνεται σε 3-6 ώρες και μπορεί να διαρκέσει έως 24-48 ώρες.
Η LDL χοληστερόλη δεν αυξάνεται άμεσα μετά από ένα γεύμα, αλλά μπορεί να επηρεαστεί έμμεσα, ειδικά αν η διατροφή περιλαμβάνει συχνά τρόφιμα υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά.
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ LDL:
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μετά από δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά για μερικές ημέρες, η LDL αυξήθηκε κατά 5-15 mg/dL σε κάποια άτομα.
Ωστόσο, μια μοναδική κατανάλωση (όπως ένα γεύμα με αρνίσια παϊδάκια) μπορεί να επηρεάσει πιο ήπια τα επίπεδα LDL, ειδικά αν δεν υπάρχει προϋπάρχουσα δυσλιπιδαιμία.
Πώς να μειώσεις την επίδραση;




επιμέλεια:
Δημήτρης Μπερτζελέτος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc, MEd
Τρίπολη