Άλλο dieting, άλλο mindful eating*..

διαιτολόγος Τρίπολη

«Κοίτα, για να χάσεις κιλά χρειάζεται να έχεις θέληση».. Είναι μια φράση κοινότοπη, αλλά και χρήσιμη. Νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο όμως. Χρειάζεται ένα «Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, αγάπα τον, αποδέξου τον και κάνε την προσπάθεια αδυνατίσματος με θέληση».

 

Η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι κάτι εργαλειακό. Δεν είναι ανεβαίνω στη ζυγαριά, βλέπω το βάρος μου και τέλος. Δεν πρέπει να είναι μια μάχη, ένας πόλεμος. Δεν πρέπει να είναι ούτε φυγή. Δεν πρέπει να είναι «εχθρός ο εαυτός μου». Να ανοίξουμε την αγκαλιά στον εαυτό μας είναι. Ο εαυτός μας να είναι «σύμμαχος» και να γίνουμε εγκάρδιοι με εμάς. Η προσπάθεια αυτή είναι πιο ολιστική. Δεν είναι dieting, είναι mindful eating. Μια βασική παράμετρος λοιπόν είναι η αύξηση της ενσυνείδητης ζωής. Καθημερινοί περισπασμοί, προβλήματα στην εργασία, οικογενειακά ζητήματα ασφαλώς και μπαίνουν στην εξίσωση της καθημερινής ζωής, δεν μπορούν να παραγνωριστούν. Μπορεί όμως η επίδρασή τους στο σώμα και στο βάρος μας να περιοριστεί.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ MINDFUL EATING

Ψυχολόγοι, διαιτολόγοι, νευρολόγοι ένα από τα πρώτα πράγματα που εκπαιδεύονται όταν εξετάζουν διατροφικές διαταραχές είναι ο φαύλος κύκλος της βουλιμίας ή της υπερφαγίας (είναι ..ξαδέρφια) (βλέπε εικόνα).

ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ, ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
“υπερφαγία- φαύλος κύκλος” Μπερτζελέτος Δημήτρης (Διαιτολόγος-Τρίπολη)

 

ΑΛΛΟ ΤΟ DIETING, ΑΛΛΟ ΤΟ MINDFUL EATING

Αυτόν το φαύλο κύκλο της βουλιμίας ή της υπερφαγίας καλούνται να ξεπεράσουν τις περισσότερες φορές οι ενδιαφερόμενοι. Γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουν μέσω της συμβουλευτικής ή μόνοι τους τη διαφορά μεταξύ Dieting και Mindful Eating.

Dieting και Mindful Eating, χωρίς να είναι αντίπαλοι, έχουν τις διαφορές τους. Και ναι απαραίτητο και πρωταρχικό είναι το Mindful Eating, αυτό που λέμε ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Πρώτα τρώω ενσυνείδητα, μετά κάνω δίαιτα αδυνατίσματος. Η δίαιτα αδυνατίσματος αφήνει καλύτερα ίχνη σε έναν περισσότερο συνειδητό εγκέφαλο.

DIETING vs MINDFUL EATING,ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟς

*dieting: σημαίνει κάνω δίαιτα αδυνατίσματος

*mindful eating: σημαίνει κάνω ενσυνείδητη διατροφή

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.