νερό και λεμόνι

Ο Henri Matisse αποτελεί έναν αγαπημένο καλλιτέχνη με πασίγνωστα έργα. Καταπιάστηκε κι αυτός με το “still life” (nature morte). Τέτοιο έργο είναι το “still life with lemon” (1917) διαιτολόγος Τρίπολη

«ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ»: αυξάνει το μεταβολισμό;

Αν δείτε σε ένα site πηχυαίο τίτλο «πιείτε νερό με στυμμένο λεμόνι για να ξεκολλήσετε το μεταβολισμό σας», τότε θα σας πρότεινα να πάψετε να το εμπιστεύεστε. Ένα τέτοιο μήνυμα είναι τουλάχιστον παραπλανητικό. Νερό με λεμόνι στυμμένο ή μη δεν αυξάνει το μεταβολισμό, τουλάχιστον στο βαθμό με τον οποίο πλασάρεται.

Ασφαλώς υπάρχουν θετικά με το να καταναλώνει κανείς νερό με στυμμένο λεμόνι ή με φέτες λεμονιού. Αν σκοπός είναι η αναζωογόνηση, η δροσιά, η κάλυψη των ημερήσιων υδατικών αναγκών, τότε ναι το νερό με λεμόνι, ειδικά αν συνοδεύεται και με άλλα μυρωδικά, όπως φύλλα μέντας, τζίντζερ, μπορεί να μάς «ανεβάζει». Όμως, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο όταν καταναλώνεται συστηματικά από ανθρώπους με κάποια ζητήματα υγείας (πχ γαστρίτιδα, ευερέθιστο έντερο, φαρμακευτικές θεραπείες κα). Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε αν έχουμε προβλήματα με το πεπτικό μας σύστημα πριν στίψουμε λεμόνι πρωί-πρωί.

 

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Σε μια ανασκόπηση του 2019 εδείχθησαν οι προστατευτικές επιδράσεις των φλαβονοειδών που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή κατά του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής, του διαβήτη, της δυσλιπιδαιμίας, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (υπέρταση) και της αθηροσκλήρωσης. Η βιταμίνη C (τη συναντάμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλα τα εσπεριδοειδή, επομένως και στο λεμόνι) είναι σπουδαία για τη λειτουργία του ανθρώπινου αμυντικού μηχανισμού, για την επούλωση τραυμάτων, ενώ βοηθά την απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές.

 

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Πίνοντας επαρκές νερό υπάρχουν οφέλη όσον αφορά:

-τη ρύθμιση βάρους, καθώς αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας, μειώνει το αίσθημα της δίψας (που παράγει εκνευρισμό),

-την πνευματική υγεία, καθώς βελτιώνει διάθεση και μνήμη,

-το πεπτικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας,

-την αθλητική επίδοση, βοηθά τους ασκούμενους να βελτιώνουν την απόδοσή τους αποδεδειγμένα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ..

Είναι μια αλήθεια είναι ότι το νερό όντας διουρητικό, γίνεται περισσότερο διουρητικό αν του προσθέσουμε τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο κάλιο (λεμόνι και άλλα φρούτα, λαχανικά). Όμως, το νερό με το λεμόνι δεν είναι θαυματοποιό, δεν αλκαλοποιεί το pH του ανθρώπινου σώματος (αυτά που τρώμε ή πίνουμε δεν επηρεάζουν την οξύτητα του αίματος και των κυττάρων του σώματος μας), δεν καθαρίζει ή αποτοξινώνει το σώμα αυτόματα και καλύτερα από το απλό νερό (γενικά το νερό βοηθά στην απομάκρυνση «απορριμμάτων» από το σώμα μέσω ούρων και κινήσεων του εντέρου).

 

 

 

 

Πηγές:

-Ayman M. Mahmoud, et al (2019).  Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health.  Oxid Med Cell Longev. 2019; 2019: 5484138.

-Another cancer and diet claim: The alkaline diet. (2010).

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.