-Πορτοκαλάδα θέτε; ..από πορτοκάλια; -Όχι από μούσμουλα..

Ο παραπάνω τίτλος είναι η πασίγνωστη στιχομυθία μεταξύ δύο αξέχαστων Ελλήνων ηθοποιών (Σταυρίδης, Γκιωνάκης) στην ελληνική ταινία «Τα κίτρινα γάντια» (Φίνος Φίλμς 1960).

Αποτελεί θρυλικό διάλογο του οποίου εμείς θα αξιοποιήσουμε τη διατροφική «πλευρά». Καταρχάς πρέπει να εξηγηθεί ξεκάθαρα ότι άλλο είναι η πορτοκαλάδα και άλλο είναι φυσικός χυμός.

Η πορτοκαλάδα αποτελεί ένα δροσιστικό αναψυκτικό από χυμό πορτοκαλιού. Πίνεται ευχάριστα παγωμένη και μπορεί να περιέχει ανθρακικό ή να είναι συμπυκνωμένη. Η περιεκτικότητά της είναι συνήθως 20% σε χυμό πορτοκαλιού. Η ευχάριστη γεύση επιτυγχάνεται με την παρουσία ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών. Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα (240 ml) που έχει προσθήκη ζάχαρης περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει περίπου 4-5 κουταλιές ζάχαρης. Η δε πορτοκαλάδα που περιέχει γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακετοσουλφαμικό κάλιο κα) περιέχει λιγότερες θερμίδες (16 θερμίδες το ποτήρι). Υπάρχει στο εμπόριο και πορτοκαλάδα με φυσικό γλυκαντικό (‘stevia’) η οποία δίδει περί τις 24 θερμίδες ανά ποτήρι.

Ο φρέσκος χυμός από την άλλη πλευρά προκύπτει από το στύψιμο πορτοκαλιών. Είναι 100% προϊόν από στύψιμο πορτοκαλιών. Περιέχει 87 θερμίδες ανά ποτήρι (240 ml). Δεν περιέχει ζάχαρη, περιέχει απλά τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) του πορτοκαλιού, γι’ αυτό έχει ευχάριστη γεύση. Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου και βεβαίως βιταμίνης C. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι περιέχει πάνω από 90mg βιταμίνης C, δηλαδή το 150% της ΣΗΠ(eufic.org)!

Προφανέστατα επειδή περιέχουν νερό (90%) αποτελούν ενυδατικό μέσο για τους ανθρώπους. Οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν ισοδύναμο των φρούτων, χωρίς όμως να περιέχουν τις φυτικές ίνες των φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 μερίδες φρούτων με την κατανάλωση 1 ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκάλι. Πάντως, σίγουρα είναι καλύτερο να τρώμε φρούτα, αλλά το δεύτερο καλύτερο είναι να τα ..πίνουμε σε χυμούς.

Η Ελλάδα παρουσιάζει αυτάρκεια σε παραγωγή πορτοκαλιών (Αυτάρκεια Αγροτικών Διατροφικών Προϊόντων-ΠΑΣΕΓΕΣ). Το πορτοκάλι έχει αυξητικές τάσεις ως εξαγωγικό προϊόν, όμως οι μικροπαραγωγοί (και είναι πολλοί στη χώρα μας) έχουν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης και απορρόφησης των προϊόντων τους.

Στην Αρκαδία βρίσκουμε παραγωγή πορτοκαλιών στην Κυνουρία. Μάλιστα το Λεωνίδιο παρουσιάζει αξιοσημείωτη παραγωγή 1000 τόνοι/ έτος (πηγή: ‘Αγροτικός Συνεταιρισμός Λεωνιδίου’)

Ασφαλώς και είναι πιο υγιεινό να καταναλώνουμε χυμό πορτοκαλιού και όχι πορτοκαλάδα, όμως ας μην παραγνωρίσουμε τη δροσιά που μπορεί να προσφέρει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μια πορτοκαλάδα (από πορτοκάλια και όχι μούσμουλα..)

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ:
+30 2710232364
κινητό:
+30 6977090049

e-mail: bertzeletos@gmail.com


 

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.