Σούζυ τρως.. και ψεύδεσαι και τρως!

souzi trwsΗ Βλαχοπούλου ως μοδίστρα στην ταινία «Η παριζιάνα» (1969) κατηγορεί χωρίς περίσκεψη μια πελάτισσα της ότι τρώει.. Στις αιτιάσεις της πελάτισσας ότι κάνει δίαιτα (αδυνατίσματος) η Βλαχοπούλου απαντά ότι και ψεύδεται..και τρώει. Ποιος έχει δίκιο; Μήπως έχουν και οι δύο δίκιο;

Πολλές φορές άνθρωποι που υποβάλλονται σε δίαιτα αδυνατίσματος οδηγούνται σε απόγνωση, καθώς μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο δείκτης της ζυγαριάς δε λέει να κινηθεί προς τα κάτω.

Μπορεί να ασκείστε και να ελαττώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε για αρκετές εβδομάδες, μπορεί κάποια στιγμή να παρατηρήσετε ότι τα αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου δεν είναι τα ίδια όπως στην αρχή. Τότε μπορεί να βρίσκεστε σε «πλατώ». Αυτό συμβαίνει όταν η προοδευτική μείωση βάρους κάνει κάποια παύση. Επειδή κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί πότε θα συμβεί αυτό το «πλατώ».

ημερολογιο 3 2013

Πώς ξυπνάτε το σώμα, το μυαλό και το μεταβολισμό:

1. Σιγουρευτείτε ότι το πρόγραμμα διατροφής είναι το σωστό για εσάς. Στη διαμόρφωση του προγράμματός σας υπολογίστε σωστά το επίπεδο δραστηριότητάς σας; Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μην τρώτε λίγα για τις ανάγκες του σώματός σας, οι οποίες μπορούν πραγματικά και μακροπρόθεσμα να εμποδίσουν την απώλεια βάρους σας. Επιπλέον, υπολογίζετε σωστά τα προσλαμβανόμενα τρόφιμα που σας έχουν συσταθεί; Αν τρώτε πολύ λιγότερο το σώμα σας θα πιστεύει ότι βρίσκεται σε κατάσταση «λιμοκτονίας».

2. Τρώτε επαρκώς και σωστά. Η ποικιλία τροφής, σε αντίθεση με τη μονότονη επανάληψη των ίδιων τροφίμων, από όλες τις ομάδες τροφίμων οφείλει να αποτελεί σκοπό από τη μεριά σας. Δοκιμάστε καινούργια φρούτα, λαχανικά, τοπικές κουζίνες, βρείτε καινούργιες πηγές «άλιπης» πρωτεΐνης από φυτικές πηγές (όσπρια, τόφου κ.α).

3. «Αποκαταστήστε» με ένα ισορροπημένο σνακ ή γεύμα τη σκληρή εργασία ή άσκησή σας μέσα στην επόμενη ½ έως 2 ώρες. Καταναλώστε 30-60γρ υδατάνθρακες+ 10 γρ πρωτεΐνης  ως μετα-αγωνιστικό σνακ ή γεύμα, στα πλαίσια επανατροφοδότησης του οργανισμού.

4. Μην παραμελείτε τις ανάγκες σε νερό. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή σταθεροποίηση. Η ενυδάτωση προάγει το χτίσιμο μυών, ενώ η αφυδάτωση προωθεί τη διάσπασή τους. Έτσι, πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εκγύμνασή σας.

 

Υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί άμυνας από τους ανθρώπους που προσπαθούν να αδυνατίσουν ή που θέλουν να αδυνατίσουν. Ο ψυχαναλυτικός τρόπος προσέγγισης μπορεί να εξηγήσει αρκετά πειστικά τα αίτια παραποίησης της πραγματικότητας (δηλαδή του κάνω δίαιτα, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνω ως μηχανισμός άμυνας). Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση έχει να προσφέρει συχνά στον  υπέρβαρο ασθενή πολλά οφέλη.

 

*«Souzy Tros» ήταν ο τίτλος δράσης μιας εικαστικού (Μαρία Παπαδημητρίου) που σε συνεργασία με μια αμερικανίδα συγγραφέα (Κάθριν Ντρέικ) επιχείρησε να σχολιάσει μεταφορικά με ένα πλέγμα ευφάνταστων πρωτοβουλιών την άρνηση του ελληνικού κράτους να αποδεχτεί την οικονομική χρεοκοπία, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια άρνηση του δυτικού κόσμου να αλλάξει το μη βιώσιμο σύγχρονο μοντέλο ζωής.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-Nancy McWilliams Ψυχαναλυτική Διάγνωση, Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.
-Chaput JP, Drapeau V, Hetherington M, Lemieux S, Provencher V, Tremblay A. Psychobiological effects observed in obese men experiencing body weight loss plateau. Depress Anxiety. 2007;24(7):518-21.

 

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.