Φασούλι το φασούλι δε γίνονται περιουσίες… Γίνονται φασολάδες !

φασολαδα,τζιτζικας μερμυγκαςΟ Βασίλης Αυλωνίτης στην ελληνική ταινία

«ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας»  (1958) έριξε την

παραπάνω επική ατάκα. Πρόκειται για απάντηση στην

παροιμία «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι»,

δίνοντας μια άλλη ρεαλιστική διάσταση σχετικά με το

τι μπορούν να κάνουν τα φασόλια μαζί. Πρόκειται για την

ελληνική προσέγγιση του ζήσε το σήμερα!

 

 

 

Νοέμβριος.. ξεκινάνε τα χειμερινά σπορ, αλλά και τα χειμερινά φαγητά. Η παρουσία φασολάδας στο μενού αποτελεί δείγμα ότι οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να είναι αισθητά χαμηλότερες. 

Η φασολάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ελληνικό πιάτο αν και τα φασόλια δεν κατάγονται από την Ελλάδα. Τα φασόλια έχουν καταγωγή τη Λατινική Αμερική. Αυτό δεν εμπόδισε όμως η  φασολάδα να αποτελεί εθνικό μας πιάτο, με το οποίο αντιμετωπίσαμε τις κακουχίες του προηγούμενου αιώνα και την έλλειψη κρέατος.

Τα φασόλια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,  σε πρωτεΐνες, σε σίδηρο, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η παρουσία φυτικών ινών και η υγρή μορφή που λαμβάνουμε τη φασολάδα καθιστούν αυτό το πιάτο ιδιαίτερα χορταστικό.

Στη σημερινή Ελλάδα της ύφεσης η φασολάδα αποτελεί εξαιρετική και οικονομική λύση, καθώς εμφανίζει πληρότητα σε θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερα αν συνδυαστεί κατάλληλα (με άλλα όσπρια, με λαχανικά, με δημητριακά-αμυλώδη).

Μη διστάσετε να προσθέσετε λαχανικά (καρότο, σέλινο, κρεμμύδι), να συνοδεύσετε με ψωμί και κάποια έξτρα πηγή πρωτεΐνης (τυρί, παστά-αφού τα ξαλμυρίσετε).

Προσοχή:

Μην αναμιγνύετε φασόλια από διαφορετικές ποικιλίες ή παρτίδες, γιατί θα έχετε ανομοιόμορφη βράση..

Τα φασόλια να τα μουλιάσετε τουλάχιστον 10-15 ώρες πριν το βράσιμο.

Πατριώτες δεν έχουμε λοιπόν να φοβηθούμε τίποτα, έχουμε τη φασουλάδα μας !

ημερολογιο 11 2013

Η Ελλάδα παράγει περίπου 15.000 τόνους φασόλια, παρουσιάζοντας αυτάρκεια λίγο περισσότερο από το 50% (‘Αυτάρκεια Ελληνικών Προϊόντων’- ΠΑΣΕΓΕΣ 2011). Πασίγνωστα και εξαιρετικής γεύσης είναι τα φασόλια Πρεσπών και Νευροκοπίου. Στην Αρκαδία υπάρχει μικρή παραγωγή, με πιο γνωστά τα φασόλια Αλωνίσταινας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την ύφεση τρώγοντας φασόλια, πιο σημαντικό είναι τα φασόλια να είναι ελληνικά !

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΤα φασόλια χυλώνουν καλύτερα με βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Η φασολάδα δένει εξαιρετικά με καυτερή πιπεριά, ενώ η προσθήκη «σύγκλινου» (ελληνικό καπνιστό προϊόν χοιρινού-Λακωνία) δίνει ακόμα πιο μερακλίδικο τόνο (προσοχή αυξάνετε το λίπος και το νάτριο έτσι !

 

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 
+30 2710232364  
e-mail: bertzeletos@gmail.com

e-mail: info@bertzeletos.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.