το τσάι της ζωής μας..

“Tea for Two”-Nanette & Tom

Το “nutri-music” συνεχίζεται με τσάι!

tea for two man womanΤο “Tea for Two” πρωτοτραγουδήθηκε το 1925 σε ένα μιούζικαλ (“No No Nanette”). Eίναι χιλιοτραγουδισμένο. Το έχουν τραγουδήσει οι Φρανκ Σινάτρα, Ντόρις Ντέι, Έλλα Φίτζεραλντ κα, έχει διασκευαστεί από τον μεγάλο Sostacovich, έφτασε να είναι κομμάτι-πρότυπο τζαζ, υπάρχει και σε cha cha version, ακουγόταν συχνά στο Muppet Show, ακούστηκε πρόσφατα και σε διαφήμιση μπισκότων κα κα…

 

 

 

 

 

Στην Ανατολή χιλιάδες χρόνια ήταν γνωστό ότι το τσάι  αποτελεί

κλειδί για την καλή υγεία, την ευτυχία, τη σοφία. Πλέον και η Δύση

ερευνά και κάθε μέρα ανακαλύπτει το μυστικά του τσαγιού

και των ειδών του.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να βοηθήσει έναντι του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της μείωσης της χοληστερόλης, να «ενθαρρύνει» την απώλεια βάρους, να επιφέρει πνευματική εγρήγορση.

Δε φαίνεται να υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στο τσάι. Αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική ή κύρια λύση για ρόφημα. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ και ταυτόχρονα τα φλαβονοειδή που περιέχει λειτουργούν καρδιοπροστατευτικά και αντικαρκινικά. Τα ερωτήματα παραμένουν βέβαια σχετικά με το πόσο τσάι προσφέρει τα μέγιστα οφέλη και πόσο θα πρέπει να πίνουν οι καταναλωτές. Αυτό που μπορεί να απαντηθεί με ευκολία είναι «πίνετε πληθυντικό αριθμό με κούπες τσάι, οποιοδήποτε τσάι είναι καλό τσάι και προτιμάτε το ΄’φρέσκο’ τσάι σε σχέση με τα έτοιμα».

Το τσάι δίνεται ως ονομασία για πολλά αφεψήματα. Οι λάτρεις ξεχωρίζουν κυρίως το πράσινο, το μαύρο, το άσπρο, το oolong τσάι. Προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis και περιέχουν  μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή). Η πιο ισχυρή από αυτές, γνωστή ως ECGC, μπορεί να βοηθήσει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες (αντικαρκινικά, καρδιοπροστατευτικά κα). Όλα τα τσάγια έχουν καφεΐνη και θειαμίνη , οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο και φαίνεται να αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση. Όσο πιο επεξεργασμένα είναι τα φύλλα του τσαγιού, τόσο λιγότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν.

 ημερολογιο 2 2014

Πράσινο Τσάι:  έχει υψηλή συγκέντρωση EGCG και έχει μελετηθεί ευρέως. Τα αντιοξειδωτικά του μπορεί να παρεμβαίνουν προστατευτικά έναντι της ανάπτυξης καρκίνων της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του πνεύμονα, του στομάχου, του παγκρέατος, π. εντέρου. Επίσης, εμποδίζουν την απόφραξη των αρτηριών, βοηθούν στην καύση λίπους, εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες, μειώνουν τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών (ν. Alzheimer, ν. Πάρκινσον), βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μαύρο τσάι: έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και αποτελεί τη βάση για αρωματισμένα & στιγμιαία τσάγια. Φαίνεται να προστατεύει τους πνεύμονες από βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου .

Λευκό τσάι : μελέτη έδειξε ότι έχει τα πιο ισχυρά αντικαρκινικές ιδιότητες σε σύγκριση με περισσότερο επεξεργασμένα τσάγια.

 

Duftkräuter

Ροφήματα από βότανα  

Φτιαγμένα από βότανα, φρούτα, σπόρους ή ρίζες βυθίζονται σε ζεστό νερό και προκύπτουν εξαιρετικά αφεψήματα ποικίλων χημικών συνθέσεων.

Περιορισμένη έρευνα έχει γίνει σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των αφεψημάτων, αλλά έχουν ‘εξορκίσει’ κρυολογήματα και έχουν φέρει άνετο ύπνο για γενιές και γενιές!

Χαμομήλι: τα αντιοξειδωτικά του μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιπλοκών από το διαβήτη, στη λειτουργία των νεφρών, να εμποδίσουν την ανάπτυξη των καρκιν. κυττάρων .

Echinacea: είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και έναντι των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.

Υπάρχουν κι άλλα εξαιρετικά βότανα ..θα επανέλθουμε στο ζήτημα, εδώ δε χωράει !

 

Οι οδηγίες δίνονται εύηχα μέσω του παρακάτω λινκ:

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: 
+30 2710232364  
e-mail: bertzeletos@gmail.com

e-mail: info@bertzeletos.gr

site:    www.bertzeletos.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.