Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή ..άρωμα Κανέλας

«άρωμα κανέλας»Ε. Ρεμπούτσικα

kanela,politiki kouzina

 Όσοι έχουν δει την ‘Πολίτικη Κουζίνα’ (2003)σίγουρα θα θυμούνται τη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Δε θα μπορούσε να λείπει από το διατροφικό μας σάουντρακ του 2014 το ορχηστρικό ‘άρωμα κανέλας’, που εύκολα σε ταξιδεύει στην Πόλη..

 

 

 

Δεν ξέρω για εσάς, όμως εμένα η μυρωδιά κανέλας με παραπέμπει στο βαθύ Φθινόπωρο. Περισσότερες ώρες στο σπίτι, άρα και περισσότερες σπιτικές μυρωδιές..

 Η κανέλα αποτελεί μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Κιννάμωμον (εξ’ ου και το αγγλικό cinnamon). Πρόκειται για μπαχαρικό που πρωτοεμφανίστηκε στη Σρι Λάνκα και διαδόθηκε στην Κίνα. Πέρα από πρόσθετο γεύσης γρήγορα η κανέλα χρησιμοποιήθηκε στη φαρμακευτική και στη θεραπευτική. 

 

Σήμερα, είναι ευρέως γνωστή η επίδραση που μπορεί να έχει η κανέλα στη ρύθμιση του σακχάρου. Έχει ερευνηθεί η δράση της κανέλας έναντι κυρίως της ρύθμισης του Διαβήτη Τύπου ΙΙ. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική έναντι του Διαβήτη Τύπου ΙΙ.  Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ο Διαβήτης επιμένει να είναι αρρύθμιστος φαίνεται ότι το εκχύλισμα κανέλλας μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα. Ο μηχανισμός δράσης δεν είναι πλήρως διασαφηνισμένος, αλλά η αντιυπεργλυκαιμική δράση της κανέλας και η δυνατότητά της να μειώσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν αφήνει καθόλου ασυγκίνητη την Ιατρική και τη Φαρμακευτική.

Η κινναμαλδεΰδη που περιέχεται στην κανέλα έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.

Φαίνεται επίσης ότι η κανέλα παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι συνταγές φαρμάκων της παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής περιελάμβαναν πολύ συχνά την κανέλα.

 

ΡΙΞΤΕ ΚΑΝΕΛΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ 

Επειδή η κανέλα αποτελεί άξιο ρυθμιστή του σακχάρου αίματος, η κανέλα αποτελεί έναν καλό σύμμαχο στη διατροφή σας. Ρίξτε κανέλα στα φρούτα, στα ροφήματα, ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη της σχετικά με τη ρύθμιση της πείνας σας.

Διαφάνεια4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΦΡΑΣΗ

«Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» αποτελεί πρόταση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ασυναρτησία. Όμως φαίνεται να προέρχεται από «Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα». Κατ’ αυτήν την άποψη χρησιμοποιούταν από τους Σταυροφόρους κατά την επιστροφή τους στην κατακτημένη Κωνσταντινούπολη και κατ’ επέκταση είναι μια πρόσκληση για να φθάσει κανείς στην κορυφή.

Διαφάνεια6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απολαύστε το «Άρωμα Κανέλας» στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=b_jdlgss1q0

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.bertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.